Opmaak in Excel

Welke mogelijkheden bestaan er om gegevens (cellen) in Excel van een mooie en toepasselijke opmaak te voorzien? Bijgaand artikel geeft een opsomming van nagenoeg alle mogelijkheden. Wil je meer weten van een methode, volg dan de training of raadpleeg Google.

De opmaak waar die in het artikel behandeld wordt, is niet-destructief. Dat wil zeggen dat de waarden in een cel onberoerd blijven en opmaak feitelijk een presentatie laag over de gegevens heen is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve opmaak. Bij passieve opmaak brengt de gebruiker opmaak aan die onafhankelijk is van de gegevens. Als de gegevens waarden wijzigen, dan blijft de opmaak onveranderd: dat rode lettertype in cel B4 blijft rood. Actieve opmaak aan de andere kant, betekent dat de opmaak afhankelijk is van de waarde in een cel. Als de waarde in cel B4 bijvoorbeeld van positief naar negatief veranderd, zou het kunnen dat de kleur van de getallen ook veranderd, of zelfs dat in plaats van een getal tekst wordt getoond! Met “niet-destructief” wordt bedoeld dat de cel ten alle tijden de oorspronkelijke waarde behoudt. Het tonen van een tekst in plaats van een getal kan namelijk ook met een formule bewerkstelligd worden. In dat geval zou de netto resulterende waarde (de waarde waarmee verder gerekend wordt) in de cel veranderen.

Opmaak blijft een kwestie van smaak en vooral proberen. Zorg er in ieder geval voor dat je sheet geen kermisattractie gaat worden. Het gaat er in alle gevallen om dat de gegevens zo goed als mogelijk leesbaar en interpreteerbaar worden weergegeven.

Wil je het hele artikel lezen, download de pdf hier: Vormgeving-in-Excel

Meer weten? mail mij.